Gyakori kérdések és válaszok

az ellátásról, szállásról és utazásról

Amennyiben esküvőtök helye messzebb van 100km-nél, az utazás pedig több, mint 4 órát vesz igénybe, akkor esetenként igen, valamint ha az országon kívülre hívtok minket, akkor mindenképp szeretnénk ha gondoskodnátok az ellátásunkról az esküvő napján. Ami a szállást illeti, egy egyszerű panzió kiváló számunkra!
Igen, a teljes utazási költség ezt is tartalmazza. Ha mégsem szeretnétek eljegyzési fotózást, akkor az utazási díjak nagymértékben csökkenhetnek. Azonban szükséges utazási díjként beleszámolnom, hiszen az útiköltség mellett ellensúlyoznom kell az utazásba fektetett időt és erőbefektetést.
Örömmel, sőt legtöbbször fel is ajánlom, ha közel élünk egymáshoz. Azonban sajnos sokszor ez nem kivitelezhető a részünkről. De az informatika előrehaladásának hála élhetünk az online videóhívás eszközével, amely áthidalja a távolságokat. Itt bemutatkozhatunk, ismerkedhetünk, és átbeszélhetjük az esküvői terveiteket.
Főként itthon szoktam esküvőket fotózni, de szívesen elutazok akár külföldre is.
Az utazási díjat az esküvőtök időpontjától és helyszínétől teszem függővé. A megkeresésetek után, konkrét összeget fogok tudni mondani, amely a teljes útra értendő oda-vissza!
Nem kell megállítani az esküvőtöket, hogy a fotós kávészünetre mehessen. Nem tartunk nagy szüneteket, dőlünk hátra és polcoljuk fel a lábunkat. Általában akad néhány nyugodtabb pillanat, amit pihenésre tudunk használni, bekapunk pár falatot és iszunk egy kortyot, hogy feltöltődjünk. Ettől eltekintve az esküvői fotósod a teljes nap alatt élénken figyel. Az emberek nem szeretik, ha evés közben fotózzák őket, ezért az egyetlen nagyobb szünetet a lagzi előtti vacsora alatt ejtjük meg. Ezért a fotósnak is szeretnénk vacsorát kérni.
Hivatalos kérdések
Igen. Professzionális esküvői fotós cégként működünk. Annak érdekében, hogy mindkét félnek világosak és érthetőek legyenek az igényei, a minket megkereső pároknak szerződést kell aláírniuk. A szerződés által fel tudunk készülni a fotók problémamentes és gördülékeny elkészítésére. Amennyiben szerződésünket szeretnétek elolvasni, keressetek fel bennünket.
Természetesen lemondhatod, de sajnos a foglalás után a foglaló díját nem áll módomban visszafizetni. Ennek oka, hogy a foglalásod után az esküvőd időpontjára nem fogadok el más felkéréseket. A ti nagy napotokon csak rátok összpontosítok. Az előleg azért szükséges, hogy megvédje a fotósok üzletét és megélhetését érintő komolyabb károktól. Ha ennek ellenére is lemondjátok a szolgáltatásaimat, de én mégis találok egy másik párt arra a dátumra, szívesen visszatérítem a foglalási díjat. Ha előre nem látható, váratlan események miatt nekem kell lemondanom az esküvői időpontot, a foglaló összegét maradéktalanul visszakapjátok.
Annak az esélye, hogy új párt találok a ti időpontotokra elég valószínűtlen, ezért nem használható fel a foglalási díj a új időpontra. Azonban, ha mégis sikerül találnom másik ügyfelet, abban az esetben igen.
Igen, teljes mértékben! Ha ez az igényetek, csak értesítenetek kell róla. Néhány esküvői fotóssal ellentétben én nem kérek pénzt, ha inkább szeretnétek, hogy a dolgok magánjellegűek maradjanak. Azonban azt fontos tudni, hogy minden fotós élete képéért dolgozik folyamatosan. Ha megtiltjátok a publikálás jogát, akkor elveszitek tőle ezt a fajta lelkesedést. Természetesen, ennek ellenére mindent megteszünk, hogy megfelelő szolgáltatást nyújtsunk.
Mi is megtartjuk a teljes tulajdonjogot az esküvőtökön készített fotókon, akárcsak más hivatásos fotósok. Eszerint, más felek, mint például ruhaszalonok és egyéb szolgáltatók a beleegyezésünk nélkül, nem használhatják az anyagunkat kereskedelmi célokra. Számotokra természetesen a korlátlan, személyes felhasználás és nyomtatás engedélyezett, annak ellenére, hogy a fotók szerzői jogát mi birtokoljuk.
Fizetéssel és pénzzel kapcsolatos kérdések

Csomagajánlataimat, áraimat és minden egyes kiegészítő szolgáltatásomat megtaláljátok az „ÁRAK” oldalon.

Ez bármely élő rendezvény esetén könnyen előfordulhat. Teljesen érthető, és elvárhatjátok, hogy a fotósotok rugalmasan kezelje a dolgot. Azonban, minden megkezdett 30 perc után az óradíjunk 50%-át kell kiszámláznunk nektek. A megnövekedett munka terhelés és meghosszabbodott ébren töltött idő kihat a fotós általános egészségi állapotára, illetve a következő napi energiájára. Ezt ellensúlyozni kell.
Sajnos, az állásidőt is munka óraként kell kezelnünk. Ami számotokra leállást jelent, nem minősül számunkra is annak. Ezeket a pillanatokat arra tudjuk felhasználni, hogy ellenőrizzük és megtisztítsuk a felszerelésünket, biztonsági másolatot készítsünk a fájljaitokról, tovább kutassuk a helyszínben rejlő felvételi lehetőségeket, vagy portré fotókat készítsünk veletek és a násznéppel.
Banki átutalással egyszerűen, könnyen és gyorsan tudtok fizetni, de mi készpénzt is elfogadunk . Az foglaló befizetésével, amely a foglalási díj 50%-a, biztosítjátok szolgáltatásainkat az esküvőtök napjára. A fennmaradó 50%-ot legkésőbb az esküvőt követő 3 munkanapon belül várjuk tőletek.
Az esküvőtökre a fotóst hivatalosan a következőképpen biztosíthatjátok: csupán a törvényes szerződés kötésünk aláírása, és a foglaló díj kifizetése szükséges hozzá.
Fontos okból kifolyólag nincsenek kedvezményeink ebben az esetben: az esküvőtök időpontja, a fotós kapcsolódó költségein nem változtat. Az utómunkálatok, a menedzsment, az ügyfelekkel való kommunikációra fordított idő és a felszerelés karbantartásának költsége naptól, vagy szezontól függetlenül ugyanannyi marad. Kisebb esküvő esetén, hétköznapokra lehetőségetek van egyedi árajánlatot kérni.
Az átláthatóság érdekében az áraim nem rugalmasak. Ez nem lenne tisztességes azokkal az ügyfeleimmel szemben, akik teljes árat fizetnek a fotósukért. Mivel azonban különböző csomagárakat és testreszabható opciókat kínálok, biztosan találunk olyan megoldást, amely megfelel a ti költségvetéseteknek!
Kérdések az esküvőn való jelenlétünkkel kapcsolatban
Mindig figyelünk arra, hogy elegánsan és visszafogottan öltözzünk, annak érdekében hogy elvegyüljünk a vendégek között, és ne vonjuk el a figyelmet az esküvő napjáról.
Ez a választott csomagoktól függ. Általában 10-12 órás rendelkezésre állás biztosítunk, de van mód ezt egész napossá alakítani. Eszerint, általában hajnali 1-ig maradunk az esküvőtökön fotózni, hogy a lagzi minden fontos fő momentumát is meg tudjuk örökíteni.
Igen, mégpedig a Ti kéréseitek szerint. Szerintünk fontos, hogy olyan képek is készüljenek, ahol az összes vendég együtt látható. Érdemes először a nagyobb, össznépi csoportképekkel kezdeni, hogy utána már csak kisebb társaságokat kelljen mozgósítani, így addig a többiek is jól érezhetik magukat. Megértjük, hogy a csoportos fotózás egyesek számára nem kellemes, ezért igyekszünk minél gördülékenyebben haladni. Természetesen, a nap folyamán bármikor kérhettek további csoportos fényképezést.

Szeretünk együttműködni a videósokkal. Amikor megérkezünk, megkeressük őket, és átbeszéljük, hogy ki, milyen szögekből és milyen hátterekkel szeretne dolgozni.

Fontos, hogy türelmesek legyünk és ne siettessük egymást, hiszen a fő célunk az, hogy tökéletesen megörökítsük az esküvőtök napját!

Felszereléssel kapcsolatos kérdések
Az esküvő fotózáshoz legjobban alkalmas kamerákat használunk, a hozzá tartozó legjobb objektívekkel. Kameráink elég erősek ahhoz, hogy tiszta és kiváló minőségű képeket készítsenek akár 24 „valódi” megapixeles felbontásban, és elég kicsik ahhoz, hogy ne legyenek túl feltűnőek. Mindegyik kamerában 2 SD-kártyát is használunk, hogy azonnal két másolata legyen a képeiteknek. Ha bármi történne az egyik SD-kártyával, mindig van biztonsági másolat.
Természetesen! Komolyan vesszük a vállalkozásunkat. A Ti elégedettségetek mindennél fontosabb számunkra. Az általunk készített képek aranyat érnek a párok számára, érthető okokból. Éppen ezért mindent megteszünk, hogy biztosítsuk a képeiteket és hogy az esküvői fotózás a mi részünkről minden probléma nélkül történjen. Mindig viszünk magunkkal legalább egy további fényképezőgépet, objektíveket, SD-kártyákat és felszerelésünk számos más részét.
Egyéb fontos kérdések a szolgáltatásokról

Igen, vállalunk! Esküvői videós csapatunkkal szorosan együttműködünk, hogy mélyen összehangolt videó- és képminőséggel szolgáljunk nektek. Videográfusaink megtekintéséhez kattints ide.

A képek rendkívül magas minőségének biztosítása érdekében Large Raw formátumban készítünk felvételeket. E formátum miatt minden egyes fotó egy elég nagy fájl, azonban ez szükséges számunkra, mivel jobb minőségű szerkesztést tesz lehetővé. Azonban a szerkesztett képeket JPEG formátumban adjuk át nektek, annak érdekében, hogy jelentősen csökkentsük a fájlméretet, de megőrizzük a minőséget.
Ez a választott csomagtól függ, de általában csak egy. A legnagyobb csomaghoz jár egy második megbízható fotós is, aki megegyező stílussal és minőséggel dolgozik, mint én. A csomagot bármikor kiegészíthetitek egy további fotóssal is.
Annak érdekében, hogy felderítsük a helyszínt, lefotózzuk a dekorációt és a tájat, az öltözködés előtt 30-45 perccel már ott szoktunk lenni. Tapasztalatom szerint érdemes a fotósnak körülbelül hajnali egy óráig fotóznia, hogy a lagzit is megörökítésre kerülhessen.
Az alapcsomagunk 10-12 órányi fotózást tartalmaz. Magasabb szintű csomag igénybevétele esetén az egész nap folyamán ott vagyunk, ami azt jelenti, hogy soha nem kell aggódnotok, hogy kifuttok a szerződésben foglalt időből!
Igen! Nagy tapasztalattal bírunk kültéri-beltéri és rosszul megvilágított környezetben történő fotózásban is. A nem optimális fényviszonyok számunkra nem jelentenek problémát!
Igen, természetesen bármikor változtathattok rajta. Érthető ha változik az ütemterv, új ötletekkel álltok elő, vagy akár úgy döntötök, hogy más mennyiségű képet és egyéb szolgáltatást szeretnétek. Mindig képes leszek az igényeiteknek megfelelő, újraszabott ajánlatot adni. Kérlek értesítsetek a lehető leghamarabb, hogy átbeszélhessük a módosításokat, létrehozzuk az új tervet.
Vegyesen számíthattok erre is arra is. A szerkesztési folyamat során döntöm el, hogy az egyes képek milyen színűek legyenek. A fő kérdés az, hogy érzelmileg és vizuálisan fekete-fehérben vagy színesben vonzóbb-e a végeredmény.
10 héten belül, mert a szerkesztéshez maximum ennyi időre van szükségem. Ez az idő képeken elvégzendő utómunkálatoktól függ, amit pedig az esküvőn készült képek mennyisége befolyásol.
Angolul beszélünk. Ez remélhetőleg elegendő a nyelvi akadályok áthidalására. Másrészt, ha azon tűnődsz, hogy hogyan tudunk megbirkózni egy adott hagyományú esküvővel, akkor meg kell, hogy nyugtassalak. Az esküvő előtt kiterjedt kutatást végzünk, hogy megismerkedjünk az adott esküvői kultúrával, hagyományokkal, és így a Ti nagy napotokhoz is közelebb kerüljünk.
Igen, készítünk ilyen képeket is, hiszen, időt és energiát szántatok arra, hogy valami rendkívül szépet hozzatok létre. Ezeket a fotókat általában még az öltözködés előtt készítjük, miközben a helyszínt a fények és a hátterek szempontjából bejárjuk. Abban az esetben, ha még ilyenkor nem készült el a dekoráció, a nap folyamán 15 perc dekor fotózást iktatunk be.
A megszerkesztett, elkészült képekkel, azonnal felkereslek benneteket, és igyekszem a lehető leghamarabb eljuttatni hozzátok. Alapcsomagomban a képek egy biztonságos felhőalapú mappába kerülnek, ahonnan bármikor letölthetitek őket a számítógépetekre 1 éven át. Magasabb szintű csomagjaimban egy gyönyörű, kézzel díszített fa dobozban, fából készült Pendrive-on is átadásra kerülnek a fotók.
A várható fényképek száma attól függ, hogy melyik csomagot választjátok. Az ajánlataimat a „CSOMAGOK” fülre kattintva tekinthetitek meg.
Ha kéritek, segíthetünk, hogy a legszerencsésebb pózt vegyétek fel mind a készülődés, mind a kreatív fotózás során. A szertartásokon való elhelyezkedéseteket előzetesen egyeztetnünk kell, hogy fotózás szempontjából a legjobb szögben legyetek. Személyesen csak akkor lépünk oda fotózni valakihez, ha ez 100%-ban helyénvaló. A szertartások szentségét nem törjük meg.
Lista készítése a kívánt felvételekről és a helyszínnel kapcsolatos fontos tudnivalókról számunkra nagyon hasznos lehet. Nem kell azonban rohanni sehova. Az esküvőtök előtt bármikor írhattok nekünk üzenetet, ha valami fontos jut eszetekbe. Mi is sok ötlettel és tippel fogunk szolgálni!
Egyes fotósoktól eltérően mi nem élünk ezzel a lehetőséggel. Az esküvői fényképek vízjelezését szakszerűtlennek és teljesen feleslegesnek tartjuk.A képekkel való első találkozásotok varázslatos pillanatát ráadásul egy nagy és nemkívánatos vízjel teljesen elronthatja.
Igen, ebben az esetben kérlek, értesítsetek erről a kérésről. Ha végeztem az utómunkálatokkal, megbeszélhetjük, hogy pontosan mely képeket szeretnétek kinyomtatva is megkapni.
Mindig igyekszem a gyorsaságra, de a nyomtatási idő a nyomda működési sebességétől függ. Általában 4 héten belül el szoktak készülni a nyomatok.
Igen, erre is van nálunk lehetőség! Népszerű Fine-Art esküvői albumunk 50-80 gondosan kiválasztott képet tartalmaz az esküvőtökről 20 (27×27 cm-es) oldalon. Egyes oldalakon többszörös választékot találhattok a legérzelmesebb képekből, más oldalakon pedig csak egyetlen nagy képet, amely két oldalon átível. Modern Fine-Art albumjaink gerinc nélküliek, ezzel lehetővé téve, hogy képeitek ne hajoljanak meg és ne törjenek a hajtásnál.
Az album megtervezése és elkészítése számomra 1-2 napot vesz igénybe, azonban a nyomda miatt 1-2 hét csúszás is lehetséges. Ha Fine-Art album igényeteket még az esküvő megrendelésnél jelzitek, úgy a fényképek átadásakor az albumot is megkapjátok.
A több ezer kép közül, amelyet az esküvőn készítünk, természetesen vannak olyanok, amelyeket nem érdemes szerkeszteni és visszaadni nektek. Ugyanakkor azt is megértjük, hogy néhány pár mégis igényt tart ezekre a képekre is. Egy kis szerkesztési díj ellenében (mivel ezek a képek még színezést és fénybeállítást igényelnek), mi örömmel odaadjuk ezeket a fotókat is.
Foglalással kapcsolatos kérdések
Érdemes minél hamarabb foglalni, hogy biztosan szabad legyen az esküvőtök dátuma a naptárunkban, és hogy legyen elég időnk megtervezni és megbeszélni az esküvői fotózást. Általában 6, 12 vagy akár 18 hónappal előre szoktak a párok lefoglalni minket.

Ez igazán egyszerű. Csak azt kell eldöntenetek, hogy milyen csomagot szeretnétek, és hogy hol és mikor lesz az esküvőtök. Minden egyéb fontos részletet megbeszélünk egy tallálkozó, vagy videóhívás alkalmával. Ezután egy egyszerű szerződést küldök PDF dokumentum formájában e-mailben, amit aláírva várok vissza. Amint megkapjuk az 50%-os előleget, már készen is vagyunk. Ha szeretnétek kapcsolatba lépni velem, lépjetek a „KAPCSOLAT” oldalra és írjatok  bátran!

Garanciák
Ez ritkán fordul elő, azonban természetesen felmerülhetnek akár olyan okok, amelyekre nincs ráhatásunk. Ebben az esetben egy korrekciót ingyenesen felajánlok. Fontos, hogy alaposan megbeszéljük, pontosan mit kell megváltoztatni, hogy a lehető leghamarabb, egy alkalom alatt korrigálhassam a képeiteket.
A képeitek biztonsága érdekében több dolgot is megteszünk: kameráink úgy vannak felszerelve, hogy képesek egyszerre 2 SD-kártyát fogadni, így minden képről a kattintás pillanatában biztonsági másolatot készítenek. Ez azt jelenti, hogy ha bármi történne az egyik SD-kártyával, mindíg van egy biztonsági másolat az összes képről. Ezenkívül hazaérve az első dolgom feltölteni az összes képet két különálló számítógépre, ami tovább növeli az esküvői képeitek biztonságát.
Akkor se ess pánikba! Az elkészült képeiteket 12 hónapig én is biztonságban tárolom a számítógépemen, pontosan ilyen esetekre, valamint az átadott felhőben elérhetőek lesznek 1 éven át. Remélhetőleg soha nem lesz rá szükség, de bátran fordulj hozzám, hogy újra átadhassuk a képeiteket!
Az Eljegyzési Fotózással kapcsolatos kérdések
Igen! Úgy gondolom, hogy az eljegyzési fotózás több szempontból is hasznos lehet: lehetőséget biztosít arra, hogy jobban megismerjétek a fotósotokat és, hogy megtapasztaljátok, milyen ha fényképeznek titeket. Mindeközben csodálatos képek készülnek rólatok. Szeretem, ha az eljegyzési fotózás laza, szórakoztató és viszonylag rövid (1,5-2 óra), mivel elég fárasztó tud lenni a párok számára.
Az eljegyzési képeket az esküvőig szeretném átadni nektek. Ennek érdekében jóval előre meg kell terveznünk az eljegyzési fotózás munkamenetét, hogy az utómunkára is elegendő időm jusson.
Javaslom, hogy legalább egy hónappal az esküvő előtt tartsuk meg, hogy elegendő időm legyen a képek elkészítésére.
Magas minőségű kamerámnak köszönhetően bármilyen fényviszonyokban is tökéletes képeket tudok készíteni. Azonban a legszebb képek a naplemente előtti időszakban, az “arany órában” születnek, így ezt a napszakot tartom a legideálisabbnak az eljegyzési fotózás megtartásához.
Mivel az esküvők többsége hétvégén kerül megrendezésre, jobban szeretem az eljegyzési fotózásokat hétköznapra tenni. Hétvégén csak akkor tudunk fotózást vállalni, ha az adott hétvégénk szabad, és az is marad. Ha beérkezik egy esküvői foglalás az eljegyzési fotózásotok hétvégéjére, akkor sajnos át kell benneteket tennünk egy másik időpontra.
Általában 50-80 kép készül egy 1,5-2 órás eljegyzési fotózás alkalmávall. Ezek a számok változhatnak a nap előrehaladásától és a megörökítendő tevékenységektől függően.
Egyes párok úgy döntenek, hogy további ruházatot hoznak magukkal, mások pedig nagyon laza öltözékben érkeznek. Az eljegyzési fotózás lényege, hogy profi fotók készüljenek RÓLATOK, ezért azt javasoljuk, hogy ne gondoljátok túl. Ez egy vidám és laza alkalom, ezért olyan ruhában gyertek, amiben kényelmesen és magabiztosan tudtok lenni. Annyi tanácsom lenne, hogy jó, ha azonos stílussal és színvilággal készültök, farmer a farmerral, ing az inggel.
Ez teljesen érthető, és nem vagy vele egyedül. Mindent megteszek azért, hogy a lehető legjobban el tudd engedni magad a helyzetben. Segíteni fogok neked az összes pózban, illetve több száz képet készítek azért, hogy biztosan megtaláljuk közöttük a tökéletes beállításokat.
Stílussal és Minőséggel Kapcsolatos Kérdések
Nincs. Azonos stílussal, színvilággal és minőséggel dolgozom, ami mögött sok éves tapasztalat és önismeret áll. Ha tetszik a képeim hangulata, a helyszín adottságaitól függően ti is hasonlóra számíthattok.
A képek rendkívül magas minőségének biztosítása érdekében Large Raw formátumban készítünk felvételeket. E formátum miatt minden egyes fotó egy elég nagy fájl, azonban ez szükséges számunkra, mivel jobb minőségű szerkesztést tesz lehetővé. Azonban a szerkesztett képeket JPEG formátumban adjuk át nektek, annak érdekében, hogy jelentősen csökkentsük a fájlméretet, de megőrizzük a minőséget.